© 2015 by Ouiouiamour. 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Timmerfabriek Pop-up Restaurant

July 3, 2016

Voor het tweede jaar op rij is topchef Michel Louws samen met zijn vrouw Marianne neergestreken in de Timmerfabriek. Een locatie die zich perfect leent voor de schilderijtjes die verschijnen op je bord, want ja dat zijn ze écht!

 

We beginnen met lege borden, een glas Cava of Gin Tonic en onze favoriete ober. Het concept wordt toegelicht. ‘Sharing’ zal deze avond centraal staan, en laat dat nou een van mijn favoriete manieren van dineren zijn. Waarom kiezen als je samen alles proeven kan?

 

 

Bij het menu kozen wij het ‘Timmer’ wijnarrangement, een smaakvolle reis die je meeneemt door Europa (heb ik mij laten vertellen). Vergezelt door twee topvrouwen die tijdens de proefavond al aanwezig zijn geweest, werd duidelijk dat dit wijnarrangement écht een aanrader was. So, no further thinking needed.

 

De eerste gerechtjes komen op tafel. Een frisse combinatie van diverse groentes en kazen, zalm en buikspek. Mijn favoriet is zonder twijfel de courgettelinten met olijfolie en Parmezaan. Zo eenvoudig maar smaakvol kan het zijn. Het menu is deze avond iets aangepast daar waar ik als enige van het gezelschap geen vis en vlees eet. Er zijn dus een aantal gerechtjes toegevoegd aan het originele menu en de courgette was er hier een van. Bij de eerste ronde werd ook het eerste glas geschonken: Een Duitse wijn gemaakt van Pinot Noir druiven. Zuiver wit met delicate zuren en mineralen.

 

De zalm verdiend applaus. De vis is boven in de Timmerfabriek gerookt en wordt in combinatie met bieslook en ingelegde juun werkelijk waar een feestje in je mond. De opmaak is speels en kleurrijk, geserveerd op een houten plankje, lekker Timmer-achtig.

 

Ook is er buikspek met tamarinde en knoflook samengebracht in kleine rolletjes. De buikspek is afkomstig van Slagerij de Brouwer op de Dam in Middelburg. Trouwens, alle ingrediënten worden lokaal ingekocht en dat is wat mij betreft tevens de charme van het menu en de werkwijze van de chef.

 

In de eerste ronde was ik blij verrast door de smaakcombinatie van de verse geitenkaas met doperwt en aardbei, geserveerd met knapperige tortilla. Steeds vaker verschijnt de aardbei in een hartig gerecht en persoonlijk kan ik dit erg waarderen. Iets om thuis uit te proberen.

 

Tijd om een rondje te lopen. Onze tafel is gesitueerd op de verhoging aan het raam, met vrij uitzicht op een paar ordinair grote jachten waar het zonlicht op weerkaatst. De locatie van de Timmerfabriek kan soms zo worden ondergewaardeerd. De lichtinval is hier prachtig, net zoals het zicht op het kabbelende water met boten waar wij slechts over kunnen dromen. En dan hebben we het nog niet over de binnenkant van de Timmerfabriek gehad. Dit jaar is het restaurant ruim opgezet met tweetjes en viertjes en hier en daar een tafel voor grotere groepen. De ruimte is deels voorzien van doek en dat maakt dat het geheel intiem aanvoelt. De ruimte heeft verder weinig aankleding nodig daar waar het al zo mooi is van zichzelf. Een leuk detail vind ik de 2 oldtimers die te vinden zijn in het eetgedeelte. Hup, 2 auto’s in de ruimte, waarom ook niet?! Ik vind het geniaal. Verder word het daglicht enkel aangevuld met simplistische spotjes en kaarsen op tafel, hier is overduidelijk goed over nagedacht. Het team dat hier aan de slag is gegaan met de inrichting heeft duidelijk het eten en het gebouw de hoofdrol gegeven en dat is precies waarom je hier wilt binnenlopen.

 

1/3

De nieuwe gerechtjes verschijnen op tafel. Fluweelzachte tofu met ketjap en radijs, koolrabi met mierikswortel, Spaanse spaghetti met chorizo en een glas Chardonnay uit de Bourgonge in Frankrijk. De ober geeft aan dat de wijn nog lekkerder wordt als je het even laat staan. Een combinatie van botertonen en citrus komen je smaakpupillen tegemoet.

 

De spaghetti in Spaanse stijl doet mij wat gewoontjes overkomen, ik heb hier een hapje van genomen en de chorizo en gepofte varkenshuid even achterwege gelaten. Je valt bij dit gerechtje niet van je stoel maar dat de combinatie werkt is duidelijk. Echter mag ik hier wellicht niet te veel over zeggen, ik  heb tenslotte niet alle elementen van dit gerecht in mijn mond gehad.

 

Enthousiast werd ik van de koolrabi met soya en mierikswortel. Dit was écht een smaakbommetje in mijn mond. Ik leek meer smaken te proeven dan ik thuis kon brengen en de structuren in dit gerechtje vond ik erg tof. Daarnaast at ik wortels die op een speciale manier zijn bereid waardoor een intense wortelsmaak naar voren komt. It was loveley!

 

Toen de tofu. Ik sta altijd een beetje sceptisch tegenover tofu. Dit laat ik liever liggen dan dat ik het meeneem. Maar ik vind dat elke bereiding opnieuw kan leiden tot een herziende blik dus ook hier nam ik met volle moed een hap. Verkocht! Ik heb dat schaaltje opgemaakt.  Echt. De combi met ketjap werkt en dan de bite van de nootjes in combinatie met de zachtheid van de tofu… heerlijk!

 

Ik vraag mij af hoe dat bij jullie gaat? Zelf moet ik aardig doordrinken om de rest bij te houden en niet te eindigen met 3 aangebroken wijnglazen rondom mijn bord. We hebben een kleine pauze ingelast om even de benen te strekken. De gerechtjes in onze buik bespreken we na, de charmante ober wordt nog een paar keer aangehaald en dan is het tijd voor de een na laatste ronde. Onze tussentijdse conclusie? Wat is het een feestje dat wij hier vanavond een hapje aan het eten zijn.

 

1/2

Een zacht gepofte aardappel met yoghurtsaus, lente-uitje en crisp, bloemkoolstructuren met pepadum en curry verschijnen op tafel. Voor de vleesliefhebbers was er ook Hollandse koe aanwezig met Chinese kool en pinda. Tot slot Tarbot met citroen en rood horentjes wier. Daarbij dronken we een rode wijn uit Noord-Italië.

 

Met zoete aardappel kan jij eigenlijk niet snel de fout in. Je vindt het lekker of niet. En als je het dan lekker vindt is de variant van chefkok Louws er eentje die je zal gaan waarderen. De bloemkoolstructuren idem, geserveerd met pappadum een verassende maar smaakvolle combinatie.

 

 

Om heel eerlijk te zijn hebben we inmiddels moeite de bodem van de schaaltjes te bereiken. Het is allemaal zo lekker en de beruchte dessertplank, de Timmer-toet-en-kaasplank moet nog komen.  Op mijn bucketlist staat zo’n chocoladebol die je zelf mag openbreken. Naar horen zeggen is het hamertje, dat al de hele avond braaf op tafel ligt daar voor bedoelt. Niets is te veel gezegd, de dessertplank is groots. Ik denk dat iemand een paar vloerdelen mist.

 

De plank bestaat uit hartig en zoet met on the side een jampotje gevuld met een fris puddingtoetje en vers fruit. Daar waar ik vrijwel nooit kaas bestel als dessert (het lijkt mij altijd zo zwaar op de maag liggen) is hier de keuze al voor ons gemaakt. Kaasjes met een vijgencompote en brood, afgewisseld met een open worteltaart, chocoladebol met mouse en aardbeien en een puntje zoete taart. Oostenrijk is de eindbestemming van het wijnarrangement. Zoet en fris, smakelijk bij zoet en hartig.

 

De kaasjes deel je uiteraard samen en deze gaan verassend makkelijk naar binnen. Een harde zoutige kaas afgewisseld met een zacht kaasje dat smelt in de mond probeerde ik uit. Het allerlekkerste van de plank? De harde kaas en de open worteltaart. De wijze van presentatie bij deze taart is zo leuk. En dat ei? Vraag de andere mensen aan tafel de chocoladestukken even op te vangen, dat hamertje is te leuk. Binnenin troffen we een smakelijke chocolademousse aan.

 

Ik adviseer iedereen die hier een tafeltje boekt voorafgaand heel licht te eten en vooral niet te spannend zodat je helemaal klaar bent voor een avond vol smaakbommetjes. Vergeet het idee dat je binnen twee uur buiten staat en schroef dit gerust op naar een uurtje of vier. Dit met zorg samengestelde menu is bedoeld om uitgebreid te genieten in alle rust, van de smaken, omgeving en bovenal elkaar. Grotendeels bereidt met lokale producten heeft elk gerecht een verhaal en de wijnen zijn hier met liefde en zichtbare kennis op afgestemd.

 

Het maakt mij trots dat Vlissingen zo’n mooie aanwinst op culinair gebied tot zich mag rekenen. Het is écht iets om te onthouden. De Timmerfabriek ademt oude industrie en komt geheel tot leven wanneer het pop-up restaurant zijn deuren weer opent. Credits voor Louk die dit stukje Vlissingse Historie vandaag de dag nog zoveel recht aandoet met de mooie evenementen en samenwerkingen die hier plaatsvinden. Een beetje flauw, maar de Lo(u)ok en feel? Dat zit wel goed in de Timmerfabriek.

 

 

Je kunt nog een tafeltje reserveren tot en met 18 september dit jaar. Bezoek timmerfabriekvlissingen.nl voor meer informatie.

Bij deze officieel door mij goedgekeurd als vega-vriendelijk restaurant :).

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload

RSS Feed

Ik voel mij altijd ontzettend vereerd als je een van mijn recepten hebt uitgeprobeerd. Deel jouw creatie met mij via social media en vergeet vooral niet even te (hash)taggen.

Instagram @ouiouiamour 

Facebook OuiOui LasVega // @ouiouilasvega #ouiouilasvega

Spelfout ontdekt? Mission accomplished. Bedankt voor het aandachtig lezen van deze blog. Laat je wel even weten welke fout je hebt gespot middels een mailtje? Enjoy, your day!

Vind je deze blogpost leuk? Laat het andere
weten!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now